Особа која разговара телефоном и гледа у лаптоп

6 предности аутоматизације пословних процеса

Како ваше предузеће континуирано обрађује велике количине података и свакодневно се бави многим задацима, може бити тешко смањити број грешака, кашњења и неефикасних пословних система за чланове вашег тима. Додавањем интуитивног софтвера као што је аутоматизација пословних процеса, ваше предузеће може да оствари многе тренутне и дугорочне погодности помоћу аутоматизације свакодневног пословања, што ће вашем предузећу омогућити да се надмеће на данашњем конкурентном тржишту.

Шта је аутоматизација пословних процеса?

Аутоматизација пословних процеса (BPA) је аутоматизација дневних пословних процеса који се понављају и који се обично обављају у ручним подешавањима. Са опсегом од токова посла са више нивоа до једноставних одговора клијенту, BPA нуди могућност да брзо и ефикасно довршите послове који се понављају и да их претворите у процесе без папирологије. То представља аутоматизацију послова који се баве превеликом количином сирових података и документације попут развоја производа, продаје, људских ресурса и још много тога. Додавање софтвера за управљање пословним процесима (BPMS) помаже у управљању свим новим токовима посла који су креирани током нове аутоматизације пословних процеса за изградњу, управљање ефикасношћу и успехом ваше организације и њиховом оптимизацијом.

Предности имплементације BPA решења

Када схватите који процеси могу, а који не могу да се аутоматизују, као то и како да направите динамичан ток посла за свој тим, можете да искористите све што софтвер за аутоматизацију нуди. Ово су шест најважнијих погодности које ће ваша организација добити аутоматизацијом пословних процеса:

1. Побољшана ефикасност и продуктивност

Када додате ново решење за аутоматизацију које елиминише могућност грешака, ваше пословање се моментално поједностављује уз мање грешака. Уклањањем гломазних и мукотрпних ручних поступака које ваш тим свакодневно обавља, уклањате задатке који коче ток посла и убрзавате обављање већег броја пословних процеса на високом нивоу између пословних јединица, чланова тима и свих чланова ваше организације.

2. Смањење трошкова и утрошка времена

Аутоматизација помаже вашем предузећу да смањи трошкове и повећа профитабилност, посебно код одговорности везаних за ручне процесе са папирологијом. Будући да аутоматизација процеса убрзава ваше унутрашње пословање, лако ћете уштедети време и новац на ресурсима потребним за довршавање тих процеса, а оне запослене којима су претходно додељивани ручни задаци, можете преусмерити на важније задатке.

3. Једноставно управљање подацима и документима

Када користите ручне процесе, лако је изгубити евиденцију о писаној комуникацији, табелама и другим документима, било да се штампају или размењују путем е-поште. Уз то, премештање информација или израчунавања из једног извора података у други представља већу могућност за људске грешке, као и више утрошеног времена. Аутоматизација процеса значи да су сви ваши документи и подаци смештени на једном месту, што поједностављује управљање документима тако да њихова организација и проналажење буду једноставни.

4. Видљивост и транспарентност

Нећете морати да пружате додатну подршку свом тиму, јер решења за аутоматизацију гарантују поштовање најбољих пракси и спровођење система управљања. Путем прикупљања података, извештавања и његових аналитичких могућности, моћи ћете да видите контролне табле са подацима које нуде видљивост и транспарентност онога на чему сви тренутно раде, тако да можете доносити информисаније одлуке.

5. Стандардизација и усаглашеност процеса

Аутоматизовани процеси садрже строге смернице о томе ко може да уноси промене или ажурира документе, али чланови вашег тима их можда неће увек следити. Када је се примењује BPA, не морате да бринете о пропуштеним корацима, јер је процес већ уграђен у систем. Можете да креирате ефикасну дигиталну аутоматизација тока посла која осигурава да праве информације стигну до праве особе у право време. То такође значи да ће предузећа моћи да прате ко користи које податке – помоћу евидентирања имена, датума и детаља о додељивању, без напора. Документовање тих информација такође помаже током провере дневника надзора и доказивања усаглашености.

6. Веће задовољство запослених и клијената

Ваш тим ће бити много задовољнији додавањем аутоматизованог решења процесима јер ће запослени моћи да изврше мноштво свакодневних обавеза без грешака. Аутоматизација омогућава окружење без потешкоћа у којем запослени могу да напредују Одобрења менаџера су бржа, што значи да запослени могу да се усредсреде на важније пројекте који мотивишу и уносе иновације у пословне одлуке. Као додатак, имаћете и срећније клијенте. Ваши клијенти биће задовољнији крајњим производом или резултатима јер ће добити прецизније и доследније податке.

Почните да поједностављујете процесе помоћу услуге Microsoft Power Automate

Усвајањем нове аутоматизације процеса, моћи ћете да учините да ваше пословање постане исплативо, поједностављено и мање подложно грешкама. Иако BPA служи као холистички приступ оптимизацији ваших пословних процеса, додавањем софтвера попут роботска аутоматизација процеса (RPA) , алатка помаже при аутоматизацији процеса вођених правилима који су обично неопходни на почетку процеса.

Решење за баланс горенаведених предности уз BPA и RPA помаже вама, вашем тиму и организацији да пронађете једно решење којем ћете се сви лако прилагодити, а да притом не прекидате ниједну тренутну пословну стратегију. Power Automate креира скалабилне аутоматизације токова посла које штеде време и које могу да се носе са свим појединачним задацима, омогућавајући вам да у кратком временском периоду обавите велики број досадних задатака.