Особа за рачунаром

Шта је BPMS?

Водич за почетнике кроз софтвер за управљање пословним процесима

Увод

Софтвер за управљање пословним процесима (BPMS) помаже предузећу да дефинише и примени аутоматизоване пословне процесе и управља њима, чиме дуготрајне ручне процесе претвара у поједностављене токове посла у пословним апликацијама.

Додавањем могућности облака, вештачке интелигенције и аналитике опсежних података, BPMS се претвара у интелигентни BPMS (iBPMS) и додатно аутоматизује процесе, убрзава развој тока посла и побољшава усклађивање пословних процеса.

Како BPMS помаже
предузећу?

BPMS enables you to use business process automation to streamline a variety of tasks, ensuring that processes are followed for activities such as document review and approval, document management, HR onboarding, and management of employee requests.

BPMS побољшава ток посла у целом предузећу аутоматизацијом покренуте комуникације попут упозорења о задацима путем е-поште, подсетника за плаћање и захвалница. BPMS чак можете да користите и за усклађивање маркетиншких кампања путем е-поште, чиме вам помаже да примените праву поруку или одговор у право време.

Предности софтвера BPMS

BPMS and iBPMS solutions make it easy to build workflow automation into a wide range of business applications, standardizing processes and delivering:)

Већа ефикасност

Примена софтвера за управљање пословним процесима значи да људи у компаније троше мање времена на ручне процесе који се понављају, па имају више времена да се усредсреде на обављање посла и повећање продуктивности.

Већа прилагодљивост

BPMS омогућава предузећима да документују, стандардизују и аутоматизују пословне процесе и олакшава увођење промена и реаговање на њих брзим и доследним увођењем нових процеса у организацији.

Олакшана сарадња

BPMS омогућава тимовима да аутоматски усмеравају задатке и задужења и обезбеђује усвајање нових или ажурираних процеса у реалном времену, што доприноси сталној усклађености.

Боља усклађеност

Ако користе BPMS за уграђивање правила у своје процесе, предузећа осигуравају усклађеност са постојећим прописима и брзо се прилагођавају законодавним променама уз минималне прекиде.

Боља интеракција са клијентима и корисничка подршка

Пошто BPMS осигурава доследну примену пословних процеса, предузећа могу да утврде, примењују и надгледају кључне аспекте интеракције са клијентима. Клијенти и предузећа имају користи од веће персонализације, аутоматског креирања тикета, уједначених покренутих одговора и доследног управљања потенцијалним клијентима или предметима.

Ко користи BPMS?

Помоћу модерног BPMS решења практично свако у вашем предузећу може да осмисли и примени аутоматизације које им помажу да обаве више посла за мање времена.

Пре само неколико година аутоматизација пословних процеса је сама по себи била сложен поступак. Програмери су трошили доста времена да у сарадњи са заинтересованим странама из предузећа мапирају сваки задатак у процесу да би IT тим могао да напише кôд за сваки аутоматизовани процес од нуле. Накнадне промене процеса значиле су додатно мапирање и кодирање и више времена утрошеног на исправке.

Данашње најбоље BPMS платформе поједностављују иницијативе за аутоматизацију процеса смањивањем или елиминисањем потребе за подршком програмера и IT тимова. Ови системи омогућавају организацијама да примењују изузетно сложене процесе, а тимовима и појединцима да самостално и са лакоћом креирају и примењују аутоматизоване процесе.

Дакле, кратак одговор на питање „Ко користи BPMS?“ је свако коме треба.

Израда аутоматизације
уз BPMS

Захваљујући квалитетном BPMS софтверском решењу више не морате да нагађате док осмишљавате и примењујете аутоматизоване процесе, што вам омогућава да следите детаљан приступ помоћу предложака који вас воде кроз процес. Најбоља BPMS решења вам пружају ефикасан, интегрисан начин за следеће ствари:

  1. Идентификујте и осмислите процес који желите да аутоматизујете.

    Схватите пословне принципе процеса и прегледајте постојећу документацију или истражите моделе процеса који га дефинишу.

  2. Моделирајте логику или кораке у току пословног процеса.

    Дефинишите фазе и кораке у пословном процесу у софтверу BPMS и тестирајте различите пословне сценарије на платформи помоћу уграђених алатки за моделирање.

  3. Израдите аутоматизацију помоћу изузетно једноставних алатки за дизајнирање уместо писања кода.

    Креирајте токове процеса и корисничке интерфејсе за пословни процес помоћу библиотеке унапред направљених предложака и конектора у решењу BPMS.

  4. Покрените и делите аутоматизацију са својим тимом или целим предузећем.

Избор BPMS решења

If your goal is simplifying business process management, it’s smart to create a shortlist of BPMS solutions that truly make automation easy for people to learn and use. Today’s best-of-breed automation platforms do that and much more. Be sure you can answer the following questions before starting your search:)

На које ћете се процесе усредсредити?

Одлучите да ли вам треба решење за аутоматизацију рутинских задатака попут обраде фактура или решење које може да подржи аутоматизацију сложених, дуготрајних процеса као што су управљање буџетом или надгледање перформанси.

Ко ће га користити?

As a key component of effective digital transformation, the BPMS solution you choose should be geared toward usability for everyone in the company. Today’s best low-code BPMS solutions feature robotic process automation (RPA) capabilities that make for easier adoption throughout the organization.)

Како ћете применити BPMS?

Важно је да одлучите да ли ћете применити локално BPMS решење или оно засновано на облаку.

У примарне предности BPMS платформе софтвера као услуге (SaaS) спадају поједностављено увођење јер је апликација активна од првог дана, скалабилност јер повећавате претплату, а не инфраструктуру и предвидљиви трошкови по утрошку.

Предности локалне BPMS платформе су пре свега контрола (пошто се налази у оквиру ваше инфраструктуре) и безбедност јер подаци остају у вашим системима, па је њихова изложеност ограничена.

Ко ће подржавати BPMS решење?

Примена и одржавање локалног BPMS решења захтева значајна улагања у IT инфраструктуру и особље. Применом SaaS BPMS платформе са мало кодирања драстично смањујете IT захтеве.

Шта можете да приуштите?

Иако су трошкови увек важни, обавезно узмите у обзир очекивани повраћај уложених средстава. Што је алатка моћнија, то ће донети већу вредност предузећу.

Откријте како је Louisiana-Pacific Corporation трансформисао
ручне процесе уз BPMS

Сазнајте како је компанија Louisiana-Pacific поједноставила процесе, убрзала токове посла и поједноставили прикупљање података уз Power Automate.

Особа за лаптопом у кухињи

Испробајте BPMS решење у својој организацији

Погледајте како је лако постићи нове нивое ефикасности, прилагодљивости и сарадње у предузећу уз Microsoft Power Automate и започните бесплатно.