Osoba koja nosi slušalice sa mikrofonom

Šta je to RPA?

Kako da poboljšate poslovne procese pomoću robotske automatizacije procesa

Roboti nisu nikakva novost u fabrikama i organizacijama koje se bave proizvodnjom. Decenijama poboljšavaju produktivnost i štede radnicima vreme kako bi mogli da se usredsrede na druge zadatke višeg nivoa. Sada RPA omogućava taj isti nivo povećanja produktivnosti i preduzećima u kojima zaposleni obavljaju opsežne poslovne procese, procese IT podrške i toka posla.

Korišćenjem RPA alatke kao dela šire automatizacija poslovnih procesa strategije, možete lako da konfigurišete softverske „robote“ da pokreću odgovore, upravljaju podacima i komuniciraju sa drugim digitalnim sistemima. Primere možete da pronađete u jednostavnim stvarima poput generisanja poruke sa automatskim odgovorom, ali i u složenim procesima poput e-poruke koja primenjuje na hiljade robota, pri čemu je svaki unapred programiran za automatizaciju ERP zadataka.


Postoje dve vrste tehnologije RPA, nadgledana i nenadgledana

Kada istražujete RPA kao automatizacija tokova posla rešenje, razmotrite dve različite kategorije – nadgledanu i nenadgledanu automatizaciju – pre nego što odlučite koja više odgovara vašoj organizaciji.

Nadgledana automatizacija

Nadgledana automatizacija vam omogućava da se usredsredite na posao veće vrednosti u organizaciji. To se postiže automatizacijom ručnih aktivnosti koje se ponavljaju u sektorima zaduženim za komunikaciju sa klijentima i oponašanjem radnji koje obavljate na računaru ili u pregledaču, kao što su klikovi mišem, njihovim snimanjem i reprodukcijom u realnom vremenu.

Nenadgledana automatizacija

Suprotno tome, kao što joj sam naziv govori, nenadgledana automatizacija ne zahteva da budete za računarom. Umesto toga, nenadgledani roboti sami obavljaju posao snimanjem i reprodukcijom radnji. Pošto mogu da koriste okidače i zakazuju automatizovane događaje, idealni su za ubrzavanje automatizacije obimnih zadataka u organizaciji.


Prednosti upotrebe tehnologije RPA

Kao što može da potvrdi svako ko je morao da prekopira sadržaj iz jedne obimne tabele u drugu, dosadni zadaci koji se ponavljaju zapravo nisu najbolji način korišćenja naših kognitivnih sposobnosti. Pored toga što se osoba koja obavlja posao dosađuje, veća je verovatnoća da će krajnji rezultat sadržati greške. Verovatno će takođe trajati mnogo duže nego da taj zadatak obavlja robot.

U tome se kriju dve najveće prednosti korišćenja tehnologije RPA: veća produktivnost i preciznost. Radnici imaju više vremena da obavljaju zadatke veće vrednosti, što unapređuje prirodu posla koji obavljaju. A kada robote jednom programirate, oni svaki put slede određena pravila. Nikada im nije dosadno, ne umaraju se i ne prave greške, a rezultati su dosledni i pouzdani.

Roboti takođe olakšavaju organizacijama da se brzo prilagođavaju, pa mogu lako da odgovore na sezonske tokove posla i/ili povećanje obima posla u svim poslovnim jedinicama, na svim lokacijama i u svim okruženjima, od računara do oblaka.

Zašto bi trebalo da koristite RPA?

 • Radnici imaju više vremena za obavljanje zadataka veće vrednosti
 • Veća produktivnost
 • Veća preciznost
 • Brže i lakše prilagođavanje po potrebi

Brži povraćaj uloženih sredstava i bolja usklađenost

Pošto ne zahtevaju da razvojni tim piše prilagođeni kôd, roboti su vrlo jeftino rešenje. Takođe se lako i brzo primenjuju. Zato se primenom RPA rešenja uložena sredstva obično vrate u roku od nekoliko nedelja.

Pored toga, mnogo je jednostavnije ispunjavati i dokumentovati zahteve za usaglašenost jer RPA roboti izvršavaju zadatke dosledno i pouzdano. To smanjuje rizike, eliminiše faktor ljudske greške i ubrzava izveštavanje jer se sve lako nadgleda i sve može da se meri.


Utvrdite da li vaše preduzeće može da ima koristi od tehnologije RPA

Organizacije u različitim delatnostima mogu imati koristi od primene RPA rešenja. Kada procenjujete da li ono odgovara vašem preduzeću, prvo razmislite da li obavljate administrativne zadatke za koje bi automatizacija procesa bila od koristi. Ovi opšti procesi zasnovani na pravilima obično su svojstveni oblastima poput finansija, nabavke, upravljanja lancem snabdevanja, zdravstva, računovodstva, korisničke službe i ljudskih resursa.

Preduzeća koja pružaju IT podršku i upravljanje takođe su glavni kandidati za RPA jer on poboljšava rad tehničke podrške i nadgledanje mrežnih uređaja. IT infrastrukture mogu brže da istražuju i rešavaju probleme automatizacijom procesa.

Pored toga, delatnosti koje se oslanjaju na prepoznavanje glasa ili automatizovane pomoćnike na mreži često smatraju da je RPA koristan jer nedavne promene sada omogućavaju robotima da daju odgovore na uobičajenom jeziku, a ne u kodu. Ovo je ogromna prednost za velike kontakt centre i druge organizacije koje imaju puno interakcija sa klijentima jer pomaže u očuvanju resursa.

Ko može da koristi prednosti tehnologije RPA?

 • Organizacije u kojima se obavljaju administrativni zadaci za koje bi automatizacije procesa bila od koristi
 • Preduzeća koja pružaju IT podršku i upravljanje
 • Svaka firma koja se oslanja na prepoznavanje glasa ili automatizovane pomoćnike na mreži

Funkcije koje treba da tražite prilikom izbora RPA softvera

Mnogo je dostupnih opcija kada treba da pronađete RPA rešenje koje odgovara vašem preduzeću. Kao i kod mnogih drugih poslovnih odluka, veoma je važno da nađete pravo rešenje. Evo šta da tražite:

 • Jednostavno za korišćenje: Svako u organizaciji treba da bude u stanju da pravi i koristi robote, ali i da prikuplja podatke koji liderima olakšavaju donošenje poslovnih odluka.
 • Skalabilno: Odlučite se za RPA platformu kojom možete centralno da upravljate i prilagođavate je na onoliko različitih lokacija koliko je potrebno.
 • Pouzdano: Pošto ćete automatizovati na stotine ili hiljade zadataka, podrazumeva se da su pouzdanost i ugrađeno nadgledanje pomoću analitike od presudnog značaja.
 • Brzo: Najbolje rešenje vam omogućava da za nekoliko sati osmislite i testirate nove robotske procese i brzo optimizujete robote.
 • Pametno: Najbolje alatke podržavaju jednostavne aktivnosti zasnovane na zadacima, čitanje bilo kog izvora podataka i upisivanje u njega i koriste napredno učenje za poboljšanje budućih automatizacija.

Razmislite o kompletnom rešenju koje uključuje hiperautomatizaciju

Kao i svaka tehnologija, RPA mogućnosti se neprestano brzo razvijaju. Primena moćnog i kompletnog primarnog rešenja bi trebalo da bude glavni prioritet svake organizacije. Ali bitno je i dodavanje dodatne funkcionalnosti. Tu na scenu stupa hiperautomatizacija.

Obavezno odaberite kompletno rešenje koje uključuje hiperautomatizaciju i vaše preduzeće će imati koristi od tehnologije koja objedinjuje nekoliko komponenti automatizacije procesa kako bi integrisala alatke i tehnologije koje dodatno povećavaju mogućnost automatizacije zadataka pomoću API-ja, veštačke inteligencije, traženja procesa, analitike i drugih alatki.

Počnite da koristite RPA

Otkrijte alatku koja pojednostavljuje zadatke koji se ponavljaju i procese bez papira kako biste mogli da obratite pažnju na najbitnije stvari. Microsoft Power Automate vam štedi vreme i trud pomoću jednog RPA rešenja.