Osoba koja razgovara telefonom i gleda u laptop

6 prednosti automatizacije poslovnih procesa

Kako vaše preduzeće kontinuirano obrađuje velike količine podataka i svakodnevno se bavi mnogim zadacima, može biti teško smanjiti broj grešaka, kašnjenja i neefikasnih poslovnih sistema za članove vašeg tima. Dodavanjem intuitivnog softvera kao što je automatizacija poslovnih procesa, vaše preduzeće može da ostvari mnoge trenutne i dugoročne pogodnosti pomoću automatizacije svakodnevnog poslovanja, što će vašem preduzeću omogućiti da se nadmeće na današnjem konkurentnom tržištu.

Šta je automatizacija poslovnih procesa?

Automatizacija poslovnih procesa (BPA) je automatizacija dnevnih poslovnih procesa koji se ponavljaju i koji se obično obavljaju u ručnim podešavanjima. Sa opsegom od tokova posla sa više nivoa do jednostavnih odgovora klijentu, BPA nudi mogućnost da brzo i efikasno dovršite poslove koji se ponavljaju i da ih pretvorite u procese bez papirologije. To predstavlja automatizaciju poslova koji se bave prevelikom količinom sirovih podataka i dokumentacije poput razvoja proizvoda, prodaje, ljudskih resursa i još mnogo toga. Dodavanje softvera za upravljanje poslovnim procesima (BPMS) pomaže u upravljanju svim novim tokovima posla koji su kreirani tokom nove automatizacije poslovnih procesa za izgradnju, upravljanje efikasnošću i uspehom vaše organizacije i njihovom optimizacijom.

Prednosti implementacije BPA rešenja

Kada shvatite koji procesi mogu, a koji ne mogu da se automatizuju, kao to i kako da napravite dinamičan tok posla za svoj tim, možete da iskoristite sve što softver za automatizaciju nudi. Ovo su šest najvažnijih pogodnosti koje će vaša organizacija dobiti automatizacijom poslovnih procesa:

1. Poboljšana efikasnost i produktivnost

Kada dodate novo rešenje za automatizaciju koje eliminiše mogućnost grešaka, vaše poslovanje se momentalno pojednostavljuje uz manje grešaka. Uklanjanjem glomaznih i mukotrpnih ručnih postupaka koje vaš tim svakodnevno obavlja, uklanjate zadatke koji koče tok posla i ubrzavate obavljanje većeg broja poslovnih procesa na visokom nivou između poslovnih jedinica, članova tima i svih članova vaše organizacije.

2. Smanjenje troškova i utroška vremena

Automatizacija pomaže vašem preduzeću da smanji troškove i poveća profitabilnost, posebno kod odgovornosti vezanih za ručne procese sa papirologijom. Budući da automatizacija procesa ubrzava vaše unutrašnje poslovanje, lako ćete uštedeti vreme i novac na resursima potrebnim za dovršavanje tih procesa, a one zaposlene kojima su prethodno dodeljivani ručni zadaci, možete preusmeriti na važnije zadatke.

3. Jednostavno upravljanje podacima i dokumentima

Kada koristite ručne procese, lako je izgubiti evidenciju o pisanoj komunikaciji, tabelama i drugim dokumentima, bilo da se štampaju ili razmenjuju putem e-pošte. Uz to, premeštanje informacija ili izračunavanja iz jednog izvora podataka u drugi predstavlja veću mogućnost za ljudske greške, kao i više utrošenog vremena. Automatizacija procesa znači da su svi vaši dokumenti i podaci smešteni na jednom mestu, što pojednostavljuje upravljanje dokumentima tako da njihova organizacija i pronalaženje budu jednostavni.

4. Vidljivost i transparentnost

Nećete morati da pružate dodatnu podršku svom timu, jer rešenja za automatizaciju garantuju poštovanje najboljih praksi i sprovođenje sistema upravljanja. Putem prikupljanja podataka, izveštavanja i njegovih analitičkih mogućnosti, moći ćete da vidite kontrolne table sa podacima koje nude vidljivost i transparentnost onoga na čemu svi trenutno rade, tako da možete donositi informisanije odluke.

5. Standardizacija i usaglašenost procesa

Automatizovani procesi sadrže stroge smernice o tome ko može da unosi promene ili ažurira dokumente, ali članovi vašeg tima ih možda neće uvek slediti. Kada je se primenjuje BPA, ne morate da brinete o propuštenim koracima, jer je proces već ugrađen u sistem. Možete da kreirate efikasnu digitalnu automatizacija toka posla koja osigurava da prave informacije stignu do prave osobe u pravo vreme. To takođe znači da će preduzeća moći da prate ko koristi koje podatke – pomoću evidentiranja imena, datuma i detalja o dodeljivanju, bez napora. Dokumentovanje tih informacija takođe pomaže tokom provere dnevnika nadzora i dokazivanja usaglašenosti.

6. Veće zadovoljstvo zaposlenih i klijenata

Vaš tim će biti mnogo zadovoljniji dodavanjem automatizovanog rešenja procesima jer će zaposleni moći da izvrše mnoštvo svakodnevnih obaveza bez grešaka. Automatizacija omogućava okruženje bez poteškoća u kojem zaposleni mogu da napreduju Odobrenja menadžera su brža, što znači da zaposleni mogu da se usredsrede na važnije projekte koji motivišu i unose inovacije u poslovne odluke. Kao dodatak, imaćete i srećnije klijente. Vaši klijenti biće zadovoljniji krajnjim proizvodom ili rezultatima jer će dobiti preciznije i doslednije podatke.

Počnite da pojednostavljujete procese pomoću usluge Microsoft Power Automate

Usvajanjem nove automatizacije procesa, moći ćete da učinite da vaše poslovanje postane isplativo, pojednostavljeno i manje podložno greškama. Iako BPA služi kao holistički pristup optimizaciji vaših poslovnih procesa, dodavanjem softvera poput robotska automatizacija procesa (RPA) , alatka pomaže pri automatizaciji procesa vođenih pravilima koji su obično neophodni na početku procesa.

Rešenje za balans gorenavedenih prednosti uz BPA i RPA pomaže vama, vašem timu i organizaciji da pronađete jedno rešenje kojem ćete se svi lako prilagoditi, a da pritom ne prekidate nijednu trenutnu poslovnu strategiju. Power Automate kreira skalabilne automatizacije tokova posla koje štede vreme i koje mogu da se nose sa svim pojedinačnim zadacima, omogućavajući vam da u kratkom vremenskom periodu obavite veliki broj dosadnih zadataka.