Особа која гледа у екран рачунара и вероватно учи о роботској аутоматизацији процеса

Шта треба да знате о предностима RPA

Као решење, роботска аутоматизација процеса (RPA) носи многе предности за организације и делатности када се примењује на задатке и токове посла. Данас организације усвајају RPA и имају користи од повећања радне продуктивности, тачности, брзине и усаглашености. Сазнајте како RPA може да буде од корити за ваше пословање.

Предности роботске аутоматизације процеса

Уз RPA, ваше предузеће може да аутоматизује процесе и задатке ради уштеде времена и избегавања уобичајених људских грешака. Софтвер RPA функционише тако што конфигурише роботе за извршавање задатака које би иначе обављали људи. Роботи се могу научити да кликћу и куцају у различитим апликацијама, а могу и да се конфигуришу за обављање сложенијих задатака, без потребе за људском интервенцијом. RPA доноси предности вашем предузећу тако што обавља аутоматизацију различитих активности, укључујући пренос података, ажурирање профила клијената, унос података, управљање залихама и друге сложеније задатке.

Ово су седам кључних предности роботске аутоматизације процеса:

 1. Уштеда времена

  Административни задаци који се понављају уобичајен су део многих пословних процеса. RPA омогућава вашем предузећу да аутоматизује и извршава задатке који се понављају брзом, роботском брзином. Такође, ваша компанија и запослени ће имати користи од тога што уз RPA могу да посвете више времена осетљивим и сложеним задацима.

 2. Повећавање ROI

  RPA алатке су ефикасније од људи у управљању задацима који се понављају и помажу вашем предузећу да побољша радну продуктивност. Због тога је једна од највећих предности RPA позитиван утицај на ROI. Уз роботску аутоматизацију процеса, ваше предузеће може побољшати неколико процеса и временом прикупити значајне количине квалитативних и квантитативних података, што помаже у ефикаснијем информисању и управљању трошковима.

 3. Елиминисање људске грешке

  Реално, без обзира на то колико је особа вешта на свом радном месту, људска грешка и умор су увек фактори које треба узети у обзир. Уз RPA, аутоматизовани роботи се никада не умарају, па се задаци сваки пут обављају прецизно, како и треба да буде.

 4. Повећан ниво безбедности

  Сајбер-безбедност је изузетно важна за ваше предузеће, а RPA решења помажу у заштити од безбедносних претњи. RPA подиже ниво безбедности тако што смањује број људских интеракција са осетљивим подацима и информацијама, што помаже у спречавању скупоценог цурења и нарушавања безбедности података. RPA алатке помажу да ваше пословање буде безбедно, било да вас штите од приступа од стране неовлашћених корисника или обављају одјављивање налога према окидачима.

 5. Повећавање усаглашености

  Усаглашеност са прописима је важна за поузданост и одрживост вашег пословања, а RPA решења се придржавају постављених правила и смерница са великом тачношћу и доследношћу. Већина организација се обично придржава различитих индустријских и државних прописе, и те организације користе предности RPA уз аутоматизовану, доследну усаглашеност. Поред тога, RPA може да се надгледа са једне локације, без потребе за надзором већег броја апликација – што смањује ризике по усаглашеност. Роботска аутоматизација процеса може да се примени на токове посла за уговоре и њихово подношење, ажурирање образаца, као и обавештења и упозорења повезана са усаглашеношћу.

 6. Скалирање аутоматизације пословних процеса

  Како ваше предузеће буде примењивало алатку RPA на више пословних активности, аутоматизација процеса и задатака ће се ширити у целој вашој организацији. Роботска аутоматизација процеса такође омогућава вашем предузећу да обави скалирање у циљу одговора на сезонско повећање потражње и поузданијег постизања пројектованих циљева, било да је у питању обрада поруџбина, фактура, управљање залихама или други облици производње и услуга.

 7. Задовољство запослених

  Када се досадни процеси аутоматизују, запослени се ослобађају како би могли да се усредсреде на важније потребе вашег предузећа. Како RPA смањује количину задатака који се понављају и које обично обављају људи, задовољство запослених се повећава. Запослени тада могу да примене своје вештине на задатке који захтевају стратешко размишљање, као што су пословно планирање, односи са јавношћу и размена идеја.

Како аутоматизација тока посла доприноси вашој организацији?

Аутоматизација тока посла односи се на коришћење технологије за аутоматизацију за аутоматизовање и повезивање пословних процеса у циљу формирања поједностављеног тока посла. Иако аутоматизација тока посла користи RPA за извршавање појединачних задатака унутар тока посла, разликује се од RPA јер аутоматизује и повезује читаве процесе од почетка до краја – чиме се формира комплетан ток посла.

Представљамо вам четири начина на које аутоматизација тока посла може да допринесе вашој организацији:

 1. Поједностављивање процеса

  Аутоматизација тока посла повезује и аутоматизује различите активности везане за посао док задатке извршава брже и прецизније од људи, што олакшава процесе вашој организацији.

 2. Повећање продуктивности

  Понекад је компанијама потребна могућност бржег обављања процеса како би се задовољила натпросечно велика потражња. Софтвер за аутоматизацију тока посла повећава продуктивност тако што повећава брзину и тачност пословних процеса и подешава аутоматизоване процесе унутар ваше организације. Повећање продуктивности подразумева већу способност пружања услуга и могућност раста ваше организације и базе клијената.

 3. Повећање поузданости

  Пошто се аутоматизовани процеси прецизно придржавају правила тока посла, омогућавају исходе са далеко мањом вероватноћом грешке. Због тога ће ваша организација добити веће поверење јер алатке за аутоматизацију сваки пут испоручују веродостојне, поуздане резултате.

 4. Контролни трошкови

  Свако предузеће жели да управља својим трошковима и да ефикасно троши. Међутим, на пословне процесе често утичу многе променљиве као што су потражња и променљиви резултати људског рада, што може довести до осцилације у трошковима. Аутоматизација тока посла омогућава вашој организацији да има предвидљивије резултате и трошкове уз аутоматизацију стандардизованих процеса. Уз коришћење аутоматизације тока посла, ваша организација смањује потребу за додатним ресурсима, што за резултат има бољу опремљеност за доследније управљање трошковима и испуњавање различитих захтева.

RPA за делатности и одељења

RPA може да се прилагоди за управљање задацима за различите делатности и одељења. Ево како следећих шест делатности и одељења могу да користе роботску аутоматизацију процеса:

 1. Информационе технологије

  Одељења за информационе технологије (IT) имају користи од RPA алатки тако што постижу већу усаглашеност, смањују обим посла и смањују безбедносне ризике. Ова одељења су редовно преплављена питањима, тикетима и задацима везаним за безбедност. RPA смањује обим посла са којим се суочавају IT одељења када се примењује за обављање задатака који не захтевају интервенцију стручњака, као што су тријажа карата и подсетници за ажурирање софтвера. Међутим, RPA такође може да управља задацима за стручњаке као што су провере усаглашености у свим апликацијама и подешавање инфраструктуре и управљање њом.

 2. Људски ресурси

  Скратите време проведено на задацима који се понављају који су повезани са активностима као што је прибављање запослених и њихово увођење у посао. Одељење људских ресурса може да користи софтвер RPA за брзу обраду пријава у потрази за висококвалификованим, релевантним новим запосленима. RPA такође може да се прилагоди да обавља рутинске задатке током увођења у посао, као што је обезбеђивање акредитива за новозапослене, на пример адресе е-поште и лозинке, као и неопходне документације за увођење у посао.

 3. Финансије

  За тимове у одељењима финансија, тачност података и вођење евиденције су од суштинског значаја. RPA алатке повећавају тачност и поузданост књиговодства и управљања подацима. Софтвер RPA такође може да помогне одељењима финансија тако што ће вршити једноставне или сложене финансијске прорачуне, аутоматизовати комуникацију за потраживања, аутоматизовати консолидацију и извештавање и проверавати ваљаност плаћања.

 4. Продаја

  Уз решење RPA, продајни процеси су једноставнији. Помоћу аутоматизације продајни тимови повећавају обим потенцијалног пословања уз аутоматизовано контактирање, ажурирања профила и стицање нових потенцијалних клијената. Алатка RPA такође смањује потребу за стручним кадром када су у питању рутински задаци у различитим одељењима, чиме се омогућава боља сарадња између продајних тимова и других одељења.

 5. Маркетинг

  Маркетиншки тимови користе предности роботске аутоматизације процеса на више начина. На пример, маркетиншка одељења примењују RPA за куповину огласа, водиче са окидачима, управљање токовима посла и аналитику. Помоћу софтвера RPA, маркетиншки тимови избегавају недостатак креативности и фокусирају се на креирање и испоручивање садржаја.

 6. Операције

  RPA може да поједностави и смањи трошкове различитих оперативних процеса. На пример, RPA може да се користи за брзу процену упита и испуњавање захтева као део процеса набавке. А за ланце снабдевања, RPA управља прављењем поруџбина, комуникацијама везаним за поруџбине и испуњавањем, као и обрадом плаћања.

Сазнајте више о RPA алаткама

Како сазнајете више о RPA алаткама, важно да знате које су могућности могућностима RPA, као и која је разлика између RPA и аутоматизације тока посла. Такође је важно да прво у потпуности разумете које су ваше пословне потребе, а затим да пронађете право RPA решење за испуњавање тих потреба и побољшање пословних процеса.

Да бисте пронашли алатке за роботску аутоматизацију процеса, истражите RPA алатке као што је услуга Microsoft Power Automate која користи широк спектар могућности RPA.

Најчешћа питања

Које су предности роботске аутоматизације процеса?

Предности роботске аутоматизације процеса укључују уштеду времена и људских ресурса, повећање ROI, елиминисање људске грешке и могућност скалирања аутоматизације у целој организацији.

Како аутоматизација тока посла доприноси вашој организацији?

Аутоматизација тока посла вашој организацији доноси предности тако што повећава продуктивност путем аутоматизације неких или свих компоненти пословног процеса.

Које су предности аутоматизације тока посла?

Предности аутоматизације тока посла су поједностављивање процеса, повећавање продуктивности и поузданости и већа могућност контроле трошкова.

Да ли роботска аутоматизација процеса може да се користи за било који процес?

RPA најбоље функционише када се користи за структуриране процесе засноване на правилима, који се понављају. Процеси који имају атрибуте који се стално мењају мање су погодни за RPA.