Особа која носи слушалице са микрофоном

Шта је RPA?

Како да побољшате пословне процесе помоћу роботске аутоматизације процеса

Роботи нису никаква новост у фабрикама и организацијама које се баве производњом. Деценијама побољшавају продуктивност и штеде радницима време како би могли да се усредсреде на друге задатке вишег нивоа. Сада RPA омогућава тај исти ниво повећања продуктивности и предузећима у којима запослени обављају опсежне пословне процесе, процесе IT подршке и токова посла.

Коришћењем RPA алатке као дела шире аутоматизација пословних процеса стратегије, можете лако да конфигуришете софтверске „роботе“ да покрећу одговоре, управљају подацима и комуницирају са другим дигиталним системима. Примере можете да пронађете у једноставним стварима попут генерисања поруке са аутоматским одговором, али и у сложеним процесима попут е-поруке која примењује на хиљаде робота, при чему је сваки унапред програмиран за аутоматизацију ERP задатака.


Две врсте технологије RPA, надгледана и ненадгледана

Када истражујете RPA као аутоматизација токова посла решење, размотрите две различите категорије – надгледану и ненадгледану аутоматизацију – пре него што одлучите која више одговара вашој организацији.

Надгледана аутоматизација

Надгледана аутоматизација вам омогућава да се усредсредите на посао веће вредности у организацији. То се постиже аутоматизацијом ручних активности које се понављају у секторима задуженим за комуникацију са клијентима и опонашањем радњи које обављате на рачунару или у прегледачу, као што су кликови мишем, њиховим снимањем и репродукцијом у реалном времену.

Ненадгледана аутоматизација

Супротно томе, као што јој сам назив говори, ненадгледана аутоматизација не захтева да будете за рачунаром. Уместо тога, ненадгледани роботи сами обављају посао снимањем и репродукцијом радњи. Пошто могу да користе окидаче и заказују аутоматизоване догађаје, идеални су за убрзавање аутоматизације обимних задатака у организацији.


Предности употребе технологије RPA

Као што може да потврди свако ко је морао да прекопира садржај из једне обимне табеле у другу, досадни задаци који се понављају заправо нису најбољи начин коришћења наших когнитивних способности. Поред тога што се особа која обавља посао досађује, већа је вероватноћа да ће крајњи резултат садржати грешке. Вероватно ће такође трајати много дуже него да тај задатак обавља робот.

У томе се крију две највеће предности коришћења технологије RPA: већа продуктивност и прецизност. Радници имају више времена да обављају задатке веће вредности, што унапређује природу посла који обављају. А када роботе једном програмирате, они сваки пут следе одређена правила. Никада им није досадно, не умарају се и не праве грешке, а резултати су доследни и поуздани.

Роботи такође олакшавају организацијама да се брзо прилагођавају, па могу лако да одговоре на сезонске токове посла и/или повећање обима посла у свим пословним јединицама, на свим локацијама и у свим окружењима, од рачунара до облака.

Зашто би требало да користите RPA?

 • Радници имају више времена за обављање задатака веће вредности
 • Већа продуктивност
 • Већа прецизност
 • Брже и лакше прилагођавање по потреби

Бржи повраћај уложених средстава и боља усклађеност

Пошто не захтевају да развојни тим пише прилагођени кôд, роботи су врло јефтино решење. Такође се лако и брзо примењују. Зато се применом RPA решења уложена средства обично врате у року од неколико недеља.

Поред тога, много је једноставније испуњавати и документовати захтеве за усаглашеност јер RPA роботи извршавају задатке доследно и поуздано. То смањује ризике, елиминише фактор људске грешке и убрзава извештавање јер се све лако надгледа и све може да се мери.


Утврдите да ли ваше предузеће може да има користи од технологије RPA

Организације у различитим делатностима могу имати користи од примене RPA решења. Када процењујете да ли RPA одговара вашем предузећу, прво размислите да ли обављате административне задатке за које би аутоматизација процеса била од користи. Ови општи процеси засновани на правилима обично су својствени областима попут финансија, набавке, управљања ланцем снабдевања, здравства, рачуноводства, корисничке службе и људских ресурса.

Предузећа која пружају IT подршку и управљање такође су главни кандидати за RPA јер он побољшава рад техничке подршке и надгледање мрежних уређаја. IT инфраструктуре могу брже да истражују и решавају проблеме аутоматизацијом процеса.

Поред тога, делатности које се ослањају на препознавање гласа или аутоматизоване помоћнике на мрежи често сматрају да је RPA користан јер недавне промене сада омогућавају роботима да дају одговоре на уобичајеном језику, а не у коду. Ово је огромна предност за велике контакт центре и друге организације које имају пуно интеракција са клијентима јер помаже у очувању ресурса.

Ко може да користи предности технологије RPA?

 • Организације у којима се обављају административни задаци за које би аутоматизације процеса била од користи
 • Предузећа која пружају IT подршку и управљање
 • Свака фирма која се ослања на препознавање гласа или аутоматизоване помоћнике на мрежи

Функције које треба да тражите приликом избора RPA софтвера

Много је доступних опција када треба да пронађете RPA решење које одговара вашем предузећу. Као и код многих других пословних одлука, веома је важно да нађете право решење. Ево шта да тражите:

 • Једноставно за коришћење: Свако у организацији треба да буде у стању да прави и користи роботе, али и да прикупља податке који лидерима олакшавају доношење пословних одлука.
 • Скалабилно: Одлучите се за RPA платформу којом можете централно да управљате и прилагођавате је на онолико различитих локација колико је потребно.
 • Поуздано: Пошто ћете аутоматизовати на стотине или хиљаде задатака, подразумева се да су поузданост и уграђено надгледање помоћу аналитике од пресудног значаја.
 • Брзо: Најбоље решење вам омогућава да за неколико сати осмислите и тестирате нове роботске процесе и брзо оптимизујете роботе.
 • Паметно: Најбоље алатке подржавају једноставне активности засноване на задацима, читање било ког извора података и уписивање у њега и користе напредно учење за побољшање будућих аутоматизација.

Размислите о комплетном решењу које укључује хипераутоматизацију

Као и свака технологија, RPA могућности се непрестано брзо развијају. Примена моћног и комплетног примарног решења би требало би да буде главни приоритет сваке организације. Али битно је и додавање додатне функционалности. Ту на сцену ступа хипераутоматизација.

Обавезно одаберите комплетно решење које укључује хипераутоматизацију и ваше предузеће ће имати користи од технологије која обједињује неколико компоненти аутоматизације процеса како би интегрисала алатке и технологије које додатно повећавају могућност аутоматизације задатака помоћу API-ја, вештачке интелигенције, тражења процеса, аналитике и других алатки.

Почните да користите RPA

Откријте алатку која поједностављује задатке који се понављају и процесе без папира како бисте могли да обратите пажњу на најбитније ствари. Microsoft Power Automate вам штеди време и труд помоћу једног RPA решења.